Glasbruksskolan på besök på Torpet

Elisabeth Ivansson berättade för barnen i klass 1B från Glasbruksskolan om Soldattorpets trädgård. Vinden ven och barnen var bra vinterklädda.

Ordinarie öppethållandetiden på Soldattorpet är lördagar och söndagar mellan kl 13 och 16, men Föreningen tar även emot besök av grupper vid andra tider efter överenskommelse

Skriv till

info@limhamnsmuseum och fråga

Fröken Anna-Karin Goldbech från Glasbruksskolan tog vara på detta och var på besök med sin klass 1B i veckan.

-        Det passade, för just nu har vi temat ”Förr och nu”. Vi har t ex också läst Astrid Lindgren, om hur hon skildrat tider för länge sedan. Och så tyckte jag att Soldattorpet passade bra in.

Ja, då måste ju leksaksutställningen också passat bra in, för den handlar ju också om hur barnen lekte förr.

Klassen togs emot av Elisabeth Ivansson och Göran Olsson. De tillhör föreningens Utställningsgrupp och har jobbat fram den pågående leksaksutställningen.

Elisabeth berättade, levande och fängslande, om Soldattorpets trädgård och barnen lyssnade uppmärksamt.

Varför ser trädgården ser ut som den gör? Vad är det för små hus som står där? Var får man gräva och var får man inte och varför? Varför växer syrenerna så frodigt där de växer? Men svaret på den sista frågan får vara en hemlighet mellan barnen och Elisabeth.

Barnen gjorde stora ögon när Elisabeth berättade historien om Anders och Anna som bott i huset med sina 10 barn. Om deras liv i kärlek och sorg.

Hon berättade också om Anna och Anders  Lindros som bodde i huset med sina tio barn.

Göran berättar om lasagneätande Katten Gustaf och frågar om det är någon som har mjukisdjur hemma.- Jag har hundramiljoner. Känns det som, berättar Astrid.

Alltmedan Göran tog hand om den andra halvan av klassen och berättade om leksakerna.

Varför öppnar vi Torpet för barn?

-       Min tanke är att om man låter barn gå på utställningar, bibliotek och teater, så visar vi nya världar för dem. Vad de minns från besöket är inte det viktiga, bara att ha varit där. Det ger en säkerhet och nyfikenhet på saker de inte kände till.

-        Just nu är det ju föräldrarnas leksaker som är utställningen. Tänk så mycket av dessa som fanns i ”farmors hus ” och som de kunde berätta om. Kampen mellan onda och goda, men My little Pony är bara god.

-        Vissa av dem kanske fastnade för soldatfamiljens liv och hur deras villkor var. Både kärlek och sorg drabbade familjen

Tim tittar intresserat på de stora Transformer-figurerna.

-        Efter detta besöket kommer förhoppningsvis de flesta att lägga märke till just detta blå hus med sitt gula tak, precis som svenska flaggan. De passerar förbi och säger kanske:  – Där har jag varit. Och förhoppningsvis vill de återvända