Trevlig, matnyttig och härlig busstur

 

Immeln3
I Skarhults slott.

I Skarholms slott

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På Skarholms slott, ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott, fick vi lyssna på hur generationer av starka kvinnor fick ta över skötseln av slott och mark. Männen var ju ofta inte något att räkna med. De var ute i ständiga krig i olika delar av världen och sällan hemma, berättade den synnerligen kunniga guiden.

På slottet hade man också under en tid hushållsskola för adliga kvinnor. Där kom deltagare från hela världen. All undervisning sköttes på engelska.

 

NaturumNaturum

På Naturrum fick vi ta del av två filmer, varav en var av det mer överraskande slaget. Barbro, som slagit sig ner på sin rullator, började se väldigt orolig ut.

-          Höll rullatorn på att falla i bitar?!

Men det visade sig vara golvet som skakade för att illustrera filmen på ett mera påtagligt sätt när man upplevde det som man dök under vattenytan.

 

 

Vi passerade välskötta och vackra sommarstugor längs vägen.

Vi passerade välskötta och vackra sommarstugor längs vägen.

Flotten

som i normala fall tuffar runt i Naturum fick av tragiska orsaker bytas ut mot en båttur på Immeln, men det var ingen som misstyckte.

Båtfärden

En timmes rundtur i fint väder, vacker natur och betagande utsikt runt vackra Immeln. Där satt man och njöt och tittade på bukter och vikar. Och inte minst njöt vi vid anblicken av de välskötta sommarstugorna vi seglade förbi. Här fanns också en kunnig guide, som bland annat berättade om en ö där snapphanarna placerat sina kvinnor och barn, för att de skulle hållas undan stridigheterna i skogarna.

 

Och sedan …

-          Vi har redan börjat titta och fundera på nästa utflykt, berättar Anita, Rolf och Barbro,  arrangörerna av årets bussutflykt.

-          Får man fråga vart det kan bära då?

-          Njaaa, men suget efter vårt västra grannland är ju ständigt stort. Men till dess är det ju nästan ett helt år.