|

En poetisk kväll under trädkronorna

rptGunnar Ericson, årets första föredragshållare,  pratade varmhjärtat och kärleksfullt i en timme om Malmös alla träd och trädens miljöer och betydelse för stadens befolkning. Han öste ur sin kunskapskälla. Han lovprisade alla träd. Det var ett föredrag som var sprängfullt¸ en blandning mellan poetiska beskrivningar och fakta. Vi satt alla uppmärksamma och lyssnade.

Träd, menade Gunnar Ericson, är symbolen för oss själva. ”Upplevelsen är stadens signum”. Träden är inte bara skönhet, de bidrar till avkoppling och kontemplation. 

Oxeln

 

En oxel på Sibbarp med Bron i bakgrunden.
En oxel på Sibbarp med Bron i bakgrunden.

Det kom att handla om många träd. Många ifrån Malmö.

        Men eftersom jag i dag befinner mig i Limhamn, så kommer nog nåt träd i Limhamn också med. Eller två… eller …tre … eller…

Det blev i själva verket ganska mycket berättande om träden i Limhamn.

Ett träd som Gunnar Ericson pratade sig varm för och som han återkom till flera gånger är Sveriges vanligaste träd: Oxeln. Oxeln trivs vid havet och klarar starka vindar.

Trädnamn

Och man kan ju märka att träden är viktiga för oss. Tänk bara på våra namn: Björk, Ek, Book, Gren, Gran, Videgren, Rosenkvist, Ask, Asp …

Starka träd

Och så påminde Gunnar om den tragiska händelsen på nära håll: Barnen som planterade Millennieskogen. Träd som blev nedsågad direkt efteråt av ren illvilja.

.- Men, dom är starka, våra träd. Vi bestämde att det som var kvar av träden skulle få stå kvar och så slog en del av dem skott och så började det spira nya träd.

Man kan ju tala om både styrka och svaghet vad gäller träd. Av de 500 frön som ett träd sprider, är det bara ett som växer upp.

Vackraste trädet – ett ogräs!

        Här på Limhamns torg finns stadens praktfullaste träd: den smalbladiga asken. De är alla han-träd. Det är nämligen ett ogräs och skulle det finnas hon-träd där också, skulle de föröka sig och man skulle inte kunna hejda utbredningen.

Det finns träd överallt. Det gäller bara att se trädet. Och förstå sammanhanget.

        Cementparken i nya Limhamns Sjöstad, t ex, kommer att bli en av Malmös intressantaste trädparker om ett antal år!

I Hammars park finns en platan från 1860. Vid Latinskolan finns en bok från 1865.

        Ta er tid att uppleva träden på era promenader. Gärna till ställen, gator och parker ni aldrig beträtt. 

Storblommig hägg”Träd i Malmö”

Och här passade Gunnar Ericson på att göra reklam för den nya boken, ”Träd i Malmö”.

 

Där finns kartor och man kan få förslag på promenader i staden. Då kan man kanske stöta på Katsura, som doftar nylagat bröd vid bladfällningen. Eller dalmatinerbjörken eller tulpanträdet. Det finns träd från hela världen i Malmö.

Man blev riktigt sugen på att följa någon eller några av vandringarna ifrån boken. För så är det väl för de allra flesta av oss. Vi ser träd, massor av träd, men vi vet inte så mycket om dem, inte ens namnet på dem.

PS. De betagande, vackra bilderna som föredraget illustrerades med är tagna av Thyra Evenäs Brandt, Drago Prvulovic, Lars Bendroth och Gunnar Ericson.

Text: Eva Bernstrup