|

Hon levandegjorde berättelsen om de döda

Att vandra på en gravplats bland gravstenar är berikande. Hur ser graven ut? Tidstypisk? Vad betyder symbolerna? Speglar den innehavarens ekonomiska status? När levde personerna? Vad gjorde hen i livet? Vilken plats hade personen i historien?

 

En av 33 omkomna i sprängningen av U-båten Ulven 1943 var Lars-Eric Tornberg, som ligger begravd på Mellersta kyrkogården i Malmö.
En av 33 omkomna i sprängningen av U-båten Ulven 1943 var Lars-Eric Tornberg, som ligger begravd på Mellersta kyrkogården i Malmö. Reliefen av ansiktet är bortbänt och stulet.

S:t Pauli Mellersta kyrkogården är en malmöitisk historiebok och den historieboken ”läste” vår guide Jeanette Rosengren ur på vår rundtur. Hon är den som kan ge svar på frågorna ovan. Hennes berättelser om Malmö och de invånarna som levt här är sprängfyllda av kunskap. Vi passerade grav efter grav och Jeanette berättade om de inneboende och levandegjorde deras gärningar i livet.

Till exempel om besättningsmannen värnpliktige Lars-Eric Tornberg, som var en av de 33 som omkom på U-båten Ulven år 1943 när hon blev rammad av en mina på svenskt territorialvatten. Hans hund sörjde husse så mycket att han slutade äta och dog. Han lär ligga begravd tillsammans med husse.

 

Lars-Erik Åhréus var kapten på planet som sköts ner med Dag Hammarskjöld ombord.
Lars-Erik Åhréus var kapten på planet som sköts ner med Dag Hammarskjöld ombord.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eller

Flygkaptenen Nils-Eric Åhréus, som var kapten på flygplanet som blev nedskjutet med Dag Hammarskjöld ombord.

Eller

Axel Danlelsson, grundaren av tidningen Arbetet. Och eftersom nu Jeanette har ett stort intresse inte bara av mannen och hans gärningar, han som ju brukar ståta högst och störst på stenen, utan även av kvinnan bakom den framgångsrike, fick vi även höra en gripande historia om fru Elma Danielsson och hennes roll i Axels yrkesroll.

 

Jeanette Rosengren, vår guide, visar en bild på poeten Hjalmar Gullberg.
Jeanette Rosengren, vår guide, visar en bild på poeten Hjalmar Gullberg.

Många, många berättelser fick vi lyssna på och till slut avslutade vi på den romska delen av kyrkogården och den delen är, också, värd ett eget kapitel, men det får vi återkomma till en annan gång. Men visste ni varför de romska gravarna är stora och höga? Inte bara för att ära den bortgångna utan också för att en rom inte får ha jord på kroppen efter döden, utan då får man bygga gravkammare, gärna så stora att den döde ska ”kunna andas”, En vacker tanke är också, att då personen inte längre finns med i jordelivet så räknas hen ändå in i familjegemenskapen. Då dukar man upp söndagsmiddagen vid kammaren och äter tillsammans.

Vi tackar för en innehållsrik historielektion!