|

Lennart i högform

 

Lennart Torgeby både underhöll och körde bussen.
Lennart Torgeby både underhöll och körde bussen.

Vi började med något som lät som en transportsträcka upp till Kristianstad. Lät helt enkelt lite tråkigt, men resor med Lennart Torgeby är aldrig tråkiga eller långsamma. Eventuell slummer avbryts av Lennarts inpass om det vi passerar. Fakta blandat med anekdoter. Instick om historiska händelser – och nutida – och kulturhistoria, ortshistoria, för att inte tala om hans lättsamma, roliga, historier. Det tycks inte finnas en vrå i Skåne (eller Danmark) där han inte varit och har en berättelse med sig att sprida till sina passagerare.

O

ch så rätt som det är, gör vi en avstickare från stora vägen för att vi ska få se på en speciell natur eller en speciell byggnation eller något annat speciellt..

Lennarts minne hör till de alldeles enastående. Namn på platser, personer och händelser bara rinner fram. Han är nästan bäst när han får berätta om den skånska adeln, om slotten och deras ägare. Eller skrönor om original som bor, eller bott, i byar vi passerar.

Lennart i högform

Han hade show den här resan. Lennart i högform, helt enkelt.

Näsumaöl.
Näsumaöl.

Humletorkan

Den stora erfarenhet av att kuska runt på vägarna har också lärt honom var de bästa rastställena finns längs vägen.

I år blev det förmiddagskaffe i Humletorkan, där vi fick en berättelse om humleskötseln och om det egna ölet.

Ebbemåla

På besök i en av järnverkets lokaler. FOTO: Sven-Olof Gunnarsson
På besök i en av järnverkets lokaler.
FOTO: Sven-Olof Gunnarsson

Huvudmålet den här gången var Ebbemåla järnbruk, ett industriminne och arbetslivsmuseum, med gjuteri, smedja och modellsnickeri som fått stå orört sedan de sista arbetarna lämnade platsen i mitten av 1900-talet.

Ebbamåla bruk blev byggnadsminne 1996.

Sedan en vecka, driver ett ungt danskt par, Claes och Laura, hela anläggningen, där det förutom hantverk- och industrimuseum också finns ett vandringshem och ett café. Plus en nyinförskaffad valp. Man kan väl misstänka att de inte kommer att vara sysslolösa de kommande 50 åren eller så.

Dom gjorde stora skruvar också, konstaterade Krisina Walle, som kommit hem från USA till sommarvistet i Limhamn. Då  missar man inte Museiföreningns vårutflykt.
Dom gjorde stora skruvar också, konstaterade Krisina Walle, som kommit hem från USA till sommarvistet i Limhamn. Då missar man inte Museiförenings vårutflykt.

 

Lennart Billström berättar om sina erfarenheter av räknemaskinen modell ä.
Lennart Billström berättar om sina erfarenheter av räknemaskinen modell ä.
Det där var en bjässe till skiftnyckel, kan Lars-Erik Carlsson konstatera.
Det där var en bjässe till skiftnyckel, kan Lars-Erik Carlsson konstatera.

 

- Det där är kattsenor, som man använde för att hålla ihop remmen, berättade Arne, som kan det mesta om maskinerna och deras användning. Men kattsenor?
– Det där är kattsenor, som man använde för att hålla ihop remmen, berättade Arne Sjöstedt, som kan det mesta om maskiner och deras användning. Men kattsenor? Lite läskigt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fråga dem som vet

Det är klart att skulle man få kunskap om maskiner och verktyg, fick man fråga någon av de äldre, manliga medresenärerna. Lennart Billström, till exempel, berättade gärna om hur den gamla räknemaskinen fungerade. Eller telefonstationen som stod strax intill.

Made in Sweden

Vi avslutade besöket med att gå igenom ett rum där svenska uppfinningar visades upp. Alfred Nobel, naturligtvis, John Eriksson med propellern, Gustaf Dalén med AGA-spisen, Johan Petter Johansson med skiftnyckeln (och sockertången!), blixtlåsets uppfinnare, svenskamerikanen Gideon Sundbäck till exempel.

Kungligt Allé

Hur kan en liten chokladkaka smaka så mycket?

–        Jo, då anställer man sockerbagaren Ida, berättade Eva Thuresson på Allé på Österlen. – Hon är en fena på att göra kakor. Hon har god känsla och sparar inte på mycket.

Allé har fått en rad priser och de har serverat kungen med sällskap middag sex eller åtta gånger (Eva var inte riktigt säker) och det var också Allé som stod för maten när Sverige stod som värd för FN:s säkerhetsråd, som hade möte på Backåkra gård härom året.

Inte nog med detta. De har nu också serverat kaffe till resande med Limhamns Museiförenings.

Innan vi reste hem gav Lennart en föreställning av Bo Zetterlinds Berget. Ja, det var en föreställning genomförd med både utspel och inlevelse, en fin avslutning innan vi for hemåt.

TEXT OCH FOTO: Eva Bernstrup