Limhamns Brassband firar100 år på Soldattorpet

Nästa utställning på Soldattorpet, heter ”LIMHAMNS BRASSBAND  En orkester i takt med tiden”.  Den öppnar sommarsäsongen den 2 juni, om inte med pukor och trumpeter, så väl med en av Limhamns stoltheter, Limhamns Brassband. De fyller 100 år i år och detta uppmärksammas vid två olika tillfällen på Soldattorpet. Dels med utställningen den 2 juni, dels med en konsert i trädgården den 22 juli.

Första bilden på dåvarande Kyrkliga Ungdomskrets tagen 1925.
Första bilden på dåvarande Kyrkliga Ungdomskrets musikkår, tagen 1925.

Inne på Torpet visas en bildskatt från både Limhamns Brassbands och Limhamns Museiförenings bildarkiv. Här kan man följa bandet under 100 år. Hur kläderna förändrats. – Den röda färgen, som finns i våra kläder är t ex en kvarleva fån Frälsningsarmén. Många hade sina rötter därifrån, berättar Johanna Lundgren från Limhamns Brassband.

Prova på

Barn är mycket välkomna. Det kommer finnas möjligheter att prova instrument, ta ”selfies” och beundra priser, diplom, pokaler och medaljer.

Något om

Limhamns Brassband

Limhamns Brassband på turné förra året. Här framför Stille Nacht-kapellet i Oberndorf vid Saltzburg.
Limhamns Brassband på turné förra året. Här framför Stille Nacht-kapellet i Oberndorf vid Saltzburg.

 

För hundra år sedan, 1918, bildade skorstensmuraren Wall en liten blåsmusikgrupp. Den blev med tiden mera känd som Limhamns Kyrkliga Ungdomskrets Musikkår eller förkortat LKU-orkestern.

Man repeterade redan från starten i Församlingshuset. En gång i veckan.

Två spelningar

”Musikkårens viktigaste, och i stort sett enda, framträdanden var två. Vid söndagsskolans julfest annandag jul och vid söndagsskolans avslutning. Med musikkåren i täten marscherade man till Hammars park där barnen trakterades med lemonad och bulle med prickekorv eller ost”, berättade  Lars-Eric Ericsson, som var tamburmajor mellan 1958 och 1986, för Kim Wall i en artikel i Limhamnania.

Från musikkår till brassband

1948 tog Åke Hansson över och det var han som låg bakom att musikkåren ändrade karaktär. Från musikkår till brassband enligt engelskt mönster.

Några säsonger på 1950-60-talet spelade man på IFK Malmös matcher på Malmö Idrottsplats Sedan blev det några år med MFF på Stadion.

De första flickorna välkomnades till brassbandet i början av 1970-talet.

Orkestern har genom åren turnerat i bland annat Skottland, Holland, Frankrike, England, Österrike och USA.

Många artister har gästat Limhamns Brassband som Janne Schaffer & Björn J:son Lindh, Kalle Moreaus & Bengan Jansson, Triple & Touch och Sanna Nielsen för att bara nämna några. Den 16 september hålls en jubileumskonsert med Marianne Mörck och inbjudna körer på Malmöl Live.

 

Läs gärna mer om Brassbandets historia på

http://www.limhamnsbrassband.se/om-orkestern/historia

Utställningen invigs av Ingemar Johnsson och Jan Eskil Andersson. Båda är i dag 80 år. Under de flesta av dessa år har de spelat i Limhamns Brassband, Ingemar började när han var 14 år och Jan Eskil var dirigent under 30 år.

 

 

PROGRAM den 2 juni

* Kl. 13.00 Invigning av museet med Ingmar Johnsson och Jan-Eskil Andersson

 

* Kl. 13.30-14.30 Limhamns Brassband spelar

 

* Kl. 14.35-15.00 berättar Johanna Lundgren om brassbandets 100 år och intervjuar några av medlemmarna

 

* Kl. 15.00-15.50 spelar Limhamns-sextetten brunnsmusik

 

* Kl. 16.00 stänger museet

 

 

 

Söndag 22 juli 

 

* Kl. 13.00 öppnar museet

 

* Kl. 13.30-14.30 spelar Limhamns Brassband i Soldattorpets trädgård

 

* Musiker ur dagens brassband guidar i museet

 

* Kl 16.00 stänger museet