|

Nu är det klippt! Utställningen invigd

Andreas Wetterlund dirigerar dagens Limhamns Brassband i Soldattorpets trädgård.
Andreas Wetterlund dirigerar dagens Limhamns Brassband i Soldattorpets trädgård.

I brännande sol och stekhett i trädgården invigdes utställningen om Limhamns Brassbands100 års-jubileum. Ute i trädgården fick den månghövdade publik precis plats i skuggan under det stora trädet för att lyssna på Limhamns Brassband som bjöd på en extrakonsert i samband med invigningen. Sedan var det dags för invigning. Den sköttes av de två veteranerna, Ingmar Johnsson och Jan-Eskil Andersson, som hjälptes åt att klippa bandet.

Ute i trädgården välkomnade museiföreningens ordförande Elisabeth Ivansson och Limhamns Brassbands Johanna Lundgren talade uppskattande om samarbetet med Limhamns Museum..

Hur uppkom idén att samarbeta med Limhamns Museiförening, frågar vi Johanna Lundgren, som inte bara spelar i bandet, utan också jobbat fram utställningen. Två år tog det!

 

- Kom fram och sjung, Johanna! Låten? Det var låten "Johanna" förstås.
– Kom fram och sjung, Johanna! Låten? Det var ”Åh, Johanna” förstås.

          För att kunna göra något märkbart under jubileumsåret, så tyckte vi att man ville göra dels en utlandsturné, dels en konsert i Malmö Live. På mitt förslag kom tanken om en utställning upp. Att det just blev Soldattorpet har två grunder – det är det ”enda” museet på Limhamn och eftersom jag pratat med Bengt Roslund om Soldattorpet vid flera tillfällen föll det sig naturligt. Sedan var ni ju villiga att hjälpa oss, så varför då leta vidare efter något annat museum?! 

Vad är din uppgift i Limhamns Brassband?

          Jag sitter som ledamot i styrelsen sedan ca 15 år. Egentligen gör jag inget mer, än är musiker på repianokornettstämman, dvs mitt emellan solokornetter och andra/tredje kornett. Ibland har jag något tillsammans med solokornetterna, ibland med soprankornetten och ibland med andra/tredje kornetterna. Kul position i bandet med andra ord!

          Om jag känner att jag har en bra idé till något samarbete med någon annan musikkår eller till turné, kan det hända att den genomförs, men då är det ju (som i alla ideella föreningar), att man också själv får ta tag i det! 

Det tog två år! Sista tiden måste du arbetat dygnet runt för mail som kom var daterade kl 02.00!

          Första året gällde det mest bara att säkra att möjligheten fanns för att genomföra utställningen, samt få godkännande av styrelsen att fortsätta med projektet. Ja, och så påbörjade jag insamlingen av information och läste på själv. 

          Senaste halvåret jag haft möten med Museiföreningen och tittat på utställningslokalen, därefter räknat ut vad som bör vara på vilken position, dvs hur många skärmar och vad som ska placeras var. Sista två veckorna lärde jag mig Photoshop och satte texter och bilder till skärmarna. 

          Sista dagarna har allt placerats på plats och extra skyltar fixat i montrar m.m. 

Men den 2 juni var allt klart och nu är utställningen öppen!

 

 

Inne på Torpet sitter Thorleif Åkesson och spelar. -Thorleif säger att det var den han spelade på i sina ungdoms dagar, men att den inte var spelad på sedan 50 år, vilket märktes! Munstycket är inte original till Bb-kornetten, men till ett jägarhorn. Munstycket är svarvat! Menar en annan kornett-spelare, Johanna Lundberg.
Inne på Torpet satt Thorleif Åkesson och spelade.
Publiken föredrog skuggan.
Publiken föredrog skuggan.

VÄLKOMNA!

FOTO: Sven-Olof Gunnarsson

och Johanna Lundgren