|

Trängsel under öppningsdagen

Efter ett halvårs arbete var det dags för Invigning av utställningen Ön på Limhamn, Ön som inte fanns. Göran Ohlsson, Kjell Larsson och Billy Fransson har inte bara sökt i arkiven, fotograferat, intervjuat och utan även plockat knaddersten från Ön för att visa markens beskaffenhet. Allt för att visa upp Öns drygt hundraåriga historia

 

Invigningstalare Kerstin Tyrstrup invigningstalade. Här med Göran Olsson.
Kerstin Tyrstrup invigningstalade. Här med Göran Olsson.

Vem skulle vara bättre att inviga denna utställning än Kerstin Tyrstrup, folkpartistiskt kommunalråd och ordf i stadsbyggnadsnämnden. Hon som i många år kämpat för att malmöborna skulle få bo vid havet och att det skulle bli bostäder på Ön istället för industrier eller ett nytt värmekraftverk. På invigningen redogjorde hon för turerna innan detta blev verklighet.

– Det inte var lätt att övertyga dem som arbetade på småindustrierna som fick flytta. Den mest rabiata motståndaren tackade henne senare för vilket lyft det blev när företaget fick flytta till Limhamns industriby.  

– Hur Christina Wessling från Socialdemokraterna lät henne ta första spadtaget 1991 när Ön skulle börja bebyggas. Trots att folkpartiet inte var vid makten då, men för att visa uppskattningen för Kerstin Tyrstrups kamp för bostäder här.

– De fyra höghusen på norra delen av Ön skulle likna stora vita segel utifrån havet, menade arkitekten Sten Samuelsson.

 Regnet hindrade inte de många besökarna att komma till invigningen. Vi återkommer när det är mindre folk sade flera, men när Göran Ohlsson meddelade att han gjorde en extra visning, så ville de flesta besökarna inte missa denna möjlighet att få veta mer.

 

Anneli Henning visar foton på sin fars bror, som arbetade på Limhamns flygindustri på Ön.
Anneli Henning visar foton på sin fars bror, som arbetade på Limhamns flygindustri på Ön.

Många var det som kom med sina berättelser om Ön vid kaffebordet inne i soldatrummet:

     Inte visste vi vad det beror på att det inte finns höghus på södra delen av Ön.

     Vilket hus var det nu Göring bodde i på Limhamn? 

     Tänk att ni visar från Per-Albin Hanssonforten på Ön. Jag minns när far under kriget var förlagd där. Inga obehöriga fick vara där då. Men han gömde mig under sin uniformsrock och satte mig på pakethållaren och cyklade sedan ut med mig till de fyra forten. Där kunde jag leka gömme och springa i gångarna mellan forten. Gubbarna som var där bara skrattade åt mig.

 

Vi längtar efter att få höra fler eller få ta del av era foton.

TEXT och BILD: Elisabeth Ivansson