Många goa återseenden på Torpet

 

ElizabinvigntalarDe flesta som kommit till trädgården var de som en gång varit aktiva, släkt till aktiva eller vänner till de aktiva. Och så Leif Persson, den mest framgångsrika föraren av dem alla. Med föräldrar. Det var nästan som ett släktkalas. Om man undrade vem det var som satt på kortsidan av bordet så kunde man få upplysning av någon annan, som visste, för hon kände honom, som kände henne, som var släkt med…   Det råder en stor gemenskap mellan dem som sysslat med motocross i Limhamn/Sturup.

Men först av alla var ju Göte Lindström. Han var den som drev igång rörelsen i en liten lokal i Limhamn. och nu är Limhamns Motorklubb en klubb ute på Sturups motocrossbana. En klubb med 200, varav ett 70-tal aktiva.

Äldst igår var Sonja 97, som kom tillsammans med Sune Isberg, som var med och grundade Limhamns Motorklubb 1956

Äldst igår var Sonja 97, som kom tillsammans med Sune Isberg, som var med och grundade Limhamns Motorklubb 1956

 Varm i ögonen

- Så fort någon talade om MC-killarna och livet runt motocrossen och motorcyklarna, blev de så varma i ögonen, berättar initiativtagaren till utställningen, Elisabeth Ivansson. Vi var noviser, men alla har varit så hjälpsamma. Vilken värld den här motocrossvärlden är! Respekten är ömsesidig.

-          De här två kvinnorna, Elisabeth och Mona, har varit helt fantastiska. Jag högaktar dom verkligen, berättar Göran Lundström, som följt klubben under många år i olika roller.

-          Vilket intresse och vilken önskan att lära!

-          Ja, fast jag har ju bara kommit i kontakt med motorsporten en gång tidigare, berättar den andra utställningsansvariga, Mona Bornecrantz, och det var egentligen inte någon positiv upplevelse. Jag bodde i Norrköping och fick en provtur på en speedway-mc som 50-årspresent. Jag kunde inte köra, inte ens en moped.

-          Håll ner vänsterbenet i kurvan så kan du få cykeln att svänga. Men när kurvan kom, hade jag glömt det där med vänsterbenet så både jag och mc:n fortsatte rakt fram. En speedwaycykel har nämligen inga bromsar. Min erfarenhet av motorcyklar begränsar sig alltså till en minut på cykeln och tio i ambulansen. Men jag fick en plakett av Ove Fundin så det fick bli plåster på såren.

NilsYoConnyLNils Yngvesson

Invigningstalare var förre kommunalrådet Nils Yngvesson, som spelat en stor roll i Limhamns Motorklubbs historia. -          Fantastiskt att Limhamn, detta lilla samhälle, fick ihop en så aktiv verksamhet.  150 medlemmar från starten på Lernacken i mitten av 60-talet och i dag 200 medlemmar ute i Sturup, 70 aktiva, menade Nils Yngvesson, som var till ovärderlig hjälp när klubben blev husvill på mitten av 60-talet. -          Det var svårt att hitta ett ställe. Motocross för ju rätt mycket väsen, men till sist hittade vi tomten i Sturup, där man fortfarande huserar.

Nils Yngvesson förärades titeln Hedersmedborgare. Ordförande i Limhamns MK gratulerar. (Bild th)

FOTO: Sven-Olof Gunnarsson, Roland Pehrson och Kajsa Ivansson-Sognefur

Leif Persson, Limhamns MK:s mest framgångsrika förare. Här vid sidan om affischen på sig själv.

Leif Persson, Limhamns MK:s mest framgångsrika förare. Här vid sidan om affischen på sig själv.

Kjell Nilsson som är han på översta bilden till vänster och Lennart Möller på bilden i mitten till höger.  Det blev ett kärt återseende mellan dessa förare. <rje dag utställningen är öppen stöter gamla vänner på varandra. Här är det Kjell Nilsson till vänster och Lennart Möller till höger.  Det blev ett kärt återseende mellan dessa förare. FOTO: Elisabeth Ivansson

Varje dag som utställningen är öppen möts gamla vänner från MC-tiden. Här är det Kjell Nilsson till vänster och Lennart Möllertill höger.
Det blev ett kärt återseende mellan dessa förare.
FOTO: Elisabeth Ivansson

Kaffekalas skulle det vara i trädgården. Med sju sorters kakor, Precis som vid invigningen av klubbhuset på Lernacken 1958.

Kaffekalas skulle det vara i trädgården. Med sju sorters kakor. Precis som vid invigningen av klubbhuset på Lernacken 1958. Denna dagen var de goda kakorna bakade av Helene Johansson.

Vilket återseend! Här står Sune Isberg och Lena Lundström och språkar på utställningen. Första gången de sågs var när Sune hjälpte Göte Lindström gräva ut källaren på Ankarsmedsgatan för många, många år sen. -Jag minns en liten flicka som bodde granne med bygget. -Den lilla flickan var jag, skrattade Lena.

Vilket återseende! Här står Sune Isberg och Lena Lundström och språkar på utställningen. Första gången de sågs var när Sune hjälpte Göte Lindström gräva ut källaren på Ankarsmedsgatan för många, många år sen.
- Jag minns en liten flicka som bodde granne med bygget.
- Den lilla flickan var jag, skrattade Lena.

Sune Isberg framför bilder på tävlandeuppe  på Lernacken.

Sune Isberg framför bilder på tävlandeuppe på Lernacken.