Så många minnen och så många historier

Så är Hamnfestivalen igång igen! Till glädje för fler människor än någonsin. Fler stånd än någonsin?

Och så Museiföreningens tält vid hamnbassängen vid Fiskrökeriet. Mer besökt än någonsin.

En strid människor som log igenkännande när man gick runt och tittade på nya och gamla bilder. Därför har vi också kallat utställningen ”LIMHAMN I FÖRVANDLING”.

Göran Johansson minns när han som 7-åring följde kampen om de sista potatisarna.
Göran Johansson minns när han som 7-åring följde kampen om de sista potatisarna. Här med fru Birgitta.

          Titta, där bodde jag när jag var liten. Uppe vid odlingarna runt Geijerskolan, berättar Göran Johansson. Där plockades största delen av potatisen först, sen fick limhamnsborna komma och ta det som blev över. Och det var många som kom.

          Det måste ha varit på 50-talet och jag var runt sju år år.

Och här fanns föräldrar som tagit med barnen för att titta på husen. Hur var dom var byggda förr och hur ser dom ut i dag? Andra fönster och andra dörrar.

Huset byggdes upp intakt igen

Och så berättade Bert Andersson om det lilla huset vid Tegnérgatan som Cementa flyttade till Västkustens koloniområde där det byggdes upp intakt. För att räddas undan Genombrottet.

Det finns så många minnen och det finns så många historier. Varje dag berättas några av dem i Museiföreningens tält.

 

- Vi var här förra året också, berättar Eiliana Soto Rothe. Min man jobbar med hantverk; med trä, skinn och knivar. Han får bra inspiration här. Och så tittar vi in här för att titta på de trevliga bilderna. Här med sonen Leo.
– Vi var här förra året också, berättar Eiliana Soto Rothe. Min man jobbar med hantverk; med trä, skinn och knivar. Han får bra inspiration här. Och så tittar vi in här för att titta på de trevliga bilderna.
Här med sonen Leo.

Men inte allt har förändrats. Järnvägsgatan är sig ganska lik var sig man tagit bilden i mitten av 1900-talet eller 2014. Det kan man se på ett par bilder på planchen nr 17. Den stora förändringen ligger på andra områden. Men det är en annan historia som vi får berätta en annan gång. 

Serge Greydanus diskuterar utseende på fönster med sina barn.
Serge Greydanus diskuterar utseende på fönster med sina barn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

appbord0

 

 

Och så finns det en hörna i tältet där föreningens nya app presenteras. Fick man bara klart för sig att det handlar om en promenad längs en bit av Strandgatan, väcktes intresset.

Ladd hem själva appen, leta dig fram till appens namn: strandgatan_limhamn och börja vandringen, så kommer informationen om hus, människor och de olika baden genom åren.