Lek och musik när föreningen fyller 60 år

Upplev en dag år 1956 på Soldattorpet i Limhamn

Limhamns Museiförening fyller 60 år i år. Då backar vi tiden och förvandlar Soldattorpet till en dag år 1956.

Trädgården är öppen för vuxna och barn. Schlagermusiken skvalar ur högtalarna. 50-talsbilar glider in och parkerar i trädgården. Här kan man hoppa hopprep och spela kula. Styltor är tillverkade och vi introducerar den nygamla leken ”Potatis-splasch”. Kämpinge rephoppare visar hur hopprep ska hoppas när man verkligen kan. Lasse Berggrensson kommer med AlfEverGreen band och underhåller på Soldattorpet, Limhamnsvägen 102.

Söndagen den 22 maj mellan klockan 12 och 15.

Välkomna!

Inträde 20 kr. Medlemmar och barn gratis.

 

ImpalaFril2

Flickor från Kämpinge gymnastikförening ger en uppvisning i hur hopprep kan hoppas när det är på elitnivå. FOTO: Andreas Svensson
Flickor från Kämpinge gymnastikförening ger en uppvisning i hur hopprep kan hoppas när det är på elitnivå.
FOTO: Andreas Svensson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En specialgjord jubileumskaka har Konditori Katarina tagit fram. En cupcake med rätt hisklig färg. Den är inte från 1956.
En specialgjord jubileumskaka har Konditori Katarina tagit fram. En cupcake med rätt hisklig färg. Den är inte från 1956.

 

Lite fakta:

Året var 1956 och ett upprop gick ut i pressen. Intresserade bjöds in till en sammankomst i Malmö Sparbank i Limhamn. Där hade man året innan visat en utställning kallad ”Kuriosa från gamla Limhamn”. Dagens ärende var att – med inspiration från utställningen – bilda en förening som skulle ha till uppgift att tillvarata Limhamns historia i en förening kallad Limhamns Museiförening. Soldattorpet på Limhamnsvägen hade lämnats tomt sedan den siste hyresgästen avlidit. Detta torp blev ett par år senare föreningens ”hem”.

Föreningens ändamål skulle vara att ”omhänderta samlingarna, arbeta för insamlandet av föremål och taga initiativ till vandringsutställningar av speciellt intresse för Limhamn”.

I den första, interimsstyrelsen ingick Gunnar Laurell, Ivan Cederlund, Gösta Fredriksson, Thure Matsson, Nils Törnblom och Edward Rosengren. Den senaste, en framstående fotograf som fått egen bok, ”Det hände på Limhamn … och Edward Rosengren var där” med många fotografier tagna i och kring Limhamn.

 

Genom åren har verksamheten byggts ut och traditionstyngda arrangemang som midsommar, musikaftnar, utflykter, årsboken Limhamniana och föredrag erbjuds medlemmar och andra intresserade varje år. För att inte tala om föreningens guldgruva, det omfångsrika bildarkivet, med mer än 5 000 bilder, ett arkiv som raskt växer för varje år.