Ewa-Gun var här!

Det blev en intensiv blandning av skratt och allvar när Ewa-Gun Westford berättade om sitt liv, både det privata och det hon upplevt som polis och mediakontakt. Det var fullsatt i Församlingshusets stora sal och publiken fick lära känna henne som en kvinna som aldrig lärt sig stava till ordet ”inte” – ingenting är egentligen omöjligt.

Ewa-Gun Westford, EG bland kollegorna hos polisen i Malmö, drog fullt hus när hon berättade Polisminnen i Församlingshusets stora sal.
Ewa-Gun Westford, EG bland kollegorna hos polisen i Malmö, drog fullt hus när hon berättade Polisminnen i Församlingshusets stora sal.

Det är snart tio år sedan som Ewa-Gun Westford var i Limhamn senast – i samband med kravallerna på Limhamns torg som blev extra dramatiska när polisen satte in kavalleriet mot dem som demonstrerade mot Svenskarnas Partis torgmöte. Hennes uppgift var att informera media om vad som hänt och för henne var det då, precis som vanligt, viktigt att vara på plats och se skeendet med egna ögon.

Ewa-Gun Westford växte upp i Borrby, som en av tre döttrar till frisören i byn, som också sålde kondomer från en apparat på salongens yttervägg. Hon kallades för ”Kadongen” i skolan. Hon får publiken att skratta högt när hon berättar den historien men för henne blev mobbningen ett avgörande steg mot hennes yrkesval.

Hon visste redan som tonåring att hon ville bli polis men på 70-talet var det få kvinnliga studenter på Polishögskolan och de behandlades med glåpord och ovilja. Hon talar om bristen på jämställdhet i hennes kår, och en del i publiken nickar instämmande även när det gäller till exempel läkare och lärare.

”Med många kulörta lyktor”

Plötsligt börjar hon sjunga – Nils Ferlins tonsatta dikt ”Med många kulörta lyktor”. Tonsatt av Johnny Bode. Den betyder tröst för henne, ljus som lyser upp mörkret när sorgliga saker händer. Hon har upplevt två kärlekar som gått bort i svåra sjukdomar och senast var det hunden Allan som hon tvingades avliva och knappt kunde sluta sörja. Hon har precis fått en ny Jack Russel terrier, Lisa, och hon kan naturligtvis inte låta bli att berätta vilken skillnad det är att leva med en hanhund respektive en tik. Hon kunde kommendera Allan att sitta och då gjorde han det, när hon säger detsamma till Lisa ser hon ut att fråga ”varför det?”.

Två jubileer

I år firar EG två jubileer – hon fyller 70 år och det är 50 år sedan hon började på Polishögskolan. Men hon är inte bekväm med pensionärsrollen och visst borde hon få fortsatta köra radiobil?

Hon får frågan om vilket råd hon har till dem som utbildar sig till polis idag och svarar:

– Man måste lära känna sig själv och veta vem man är i olika situationer. Juridiken kan man alltid plugga in. Man måste ta ansvar för sitt eget liv.

 

Marie Bosund Hedberg

Bildtext till förstasidan: Ewa-Gun Westford, EG bland kollegorna hos polisen i Malmö, drog fullt hus när hon berättade Polisminnen i Församlingshusets stora sal. Lars-Göran Lundgren från Limhamns Museiförening tackade Ewa-Gun Westford med en bok om Limhamn.