|

LIMHAMN genom Hjalmar Asps ögon

 

Hjalmar Asp 1879-1940.
Hjalmar Asp 1879-1940.

Nästa utställare på Torpet blir Hjalmar Asp målare, tecknare, grafiker med stark Limhamnsanknytning. Han har beskrivits som en av Sveriges främsta djurtecknare och är representerad bl a på Nationalmuseum, Malmö Museum, Göteborgs Konstmuseum och Statens Museum for Kunst i Köpenhamn.

 

Elisabeth Ivansson berättar:

”I samband med Kalkbrottsdagarna förra året, fick vi kontakt med ett av Hjalmar Asps barnbarn, Veronika Ripa. Hon hade lämnat fyra tavlor av sin morfar Hjalmar Asp, (1879-1940). Vi tog kontakt för att få veta mer. Fram trädde en malmökonstnär som anses som en av Sveriges bästa djurtecknare.

Varje dag tog Hjalmar Asp sin cykel och sitt staffli och gav sig ut på långa rundor i Malmö och gjorde teckningar av det han passerade.  Det kunde vara malmöhusarernas övningar på Limhamnsfältet, olika personer som han träffade och miljöer som fängslade honom. Eftersom han sommartid bodde i ett hus på Sibbarp blev det flera tavlor därifrån, liksom från Kalkbrottet som han ofta besökte.

 Vi är glada för att vi får visa upp hur det såg ut här åren 1910-1940 genom Hjalmar Asps teckningar, skissböcker och foton.”

hastarskiss