Vilken härlig utflyktsdag!

… på de fyra stoppen var både välvalda, goda  och intressanta.

Att göra en resa från väster (Limhamn) till öster (Christinehof) i maj månad i Skåne är helt enkelt en uppfriskande upplevelse som vi upplevde på  bussutflykten 14 maj.

Första stoppet var 1700-talsslottet Christinehof  där guiderna Marie-Louise Arvidsson  och Mia Gröndal,iklädda tidstypiska sidenkläder och peruker, visade oss runt och berättade den spännande historien om slottet Christinehof, alunbrytningen och familjen Carl Piper.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagens  lunch intogs på  Svabesholms kungsgård, ett ryttmästarboställe med anor från tidigt 1600-tal alldeles vid foten av Stenshuvud. Efter maten hade vi tillfälle att besöka den moderna hästanläggningen och titta in i Engelska trädgården.

I Södra Björstorp fick vi lyssna till ägaren Tuula Sjöholm då hon berättade om sitt märkliga åttakantiga hus, det enda i sitt slag i Sverige. Det uppfördes 1775 med Frederiksborg i Danmark som förebild. Huset blev känt när det helt brann ner  i början av 2000-talet och  därefter byggdes upp igen efter originalet. Men kanske också för att det varit med i tv-programmet Husdrömmar.

Sista anhalten var jordgubbsgården Eriksgården, där vi intog kaffet på maten med nyplockade jordgubbar.

 

Sen var det dags för den enastående vackra kustvägen hem. Och hemma var vi, som utlovats, på Limhamns torg på slaget 6. Trötta, nöjda och en smula rikare på kunskap.