Att upptäcka det stora i det lilla

Föredragen som Limhamns Museiförening arrangeras har blivit en succé. Vad ska man annars säga när vi fyller sal efter sal kväll efter kväll?

Walle signerar böcker efter föreläsningen.
Valle signerar böcker efter föreläsningen.

Denna kväll var det mångsysslaren Valle Westesson, som fyllde stora salen på Limhamns Församlingshus. Inte en stol till fanns att uppbringa. Vi fick följa med på hans färd. När han var liten påg och övertygad om att det upptäcktsresande han skulle bli. Han tittade på kartan över Sverige och insåg att där inte fanns några vita, oupptäckta, fläckar. Sverige verkade inte vara så äventyrligt helt enkelt. Han kände att han helt enkelt måste leta själv. Och det har han gjort sedan dess.

 Annorlunda guidebok

– Jag hade riktig tur när jag kontaktade Gleerups och frågade om dom ville ha en annorlunda guidebok över Skåne. Det ville dom och boken ”100 balla ställen i Skåne” blev till. Den har haft sådan framgång att den i år kommit ute med sin elfte upplaga och, hittills, sålt i 50 000 exemplar.

Att upptäcka det stora i det lilla, är en tanke som tycks driva Valle Westesson. Vi fick hänga med till några av de många ställena. Och det är verkligen mycket som är både ”ballt”. Och ”superspännande”. Hjortronmyrar där det inte fanns några hjortron, den ”Vita stenen”, som utmärker gränsen mellan Halland, Skåne och Småland, Pestkyrkogården mitt i skogen, badstranden som väl egentligen bara hade en fördel. Det var lä åt tre håll osv osv.

Sätt på upptäckarglasögonen

–        Det gäller att sätta på sig upptäckarglasögonen och ge sig tid att titta bakom nästa krök.

Det är förmodligen det som drivit Valle Westesson att utveckla alla sina balla påhitt.  Eller som han själv nog skulle uttrycket det:

Ballt och superspännande!”