|

Star Wars, Nintendo och My Little Pony

Actionman72

Djupt nere i sandgrottan kämpade hjältarna för sina liv. De onda attackerade och hjältarna försvarade sig med sina laserpistoler och lasersvärd. Utgången var oviss. Spänningen var olidlig!  

 

 

Detta är inledningen till Gabriel Weitofts minne av sina leksaker som han lekte med när han var barn. Läs fortsättningen på Soldattorpets utställning om leksaker för barn som nu blivit 30 plus.

Målgruppen är alltså i första hand de som i dag är mellan 32 och 44 år. De kommer känna igen sig bland leksaker som My Little Pony, Kåldockan, Sindydockan, Big Jim (Action-man), Fisher Price, figurer från Playmobil och Star Wars, katten Gustaf och Tusenfotingen bland mycket annat.

Och inte heller har man glömt ”Manickerna”: små synthar, Commodore 64 och Amiga, Nintendo och Super Mario.

Göran Olsson, omgiven av några av utställningsföremålen.
Göran Olsson, omgiven av några av utställningsföremålen.

För att få tag på leksakerna har gruppen satt sig att ringa runt bland vänner och bekanta, som i sin tur ringt vidare.

–        Commodore 64 hade jag länge svårt att få tag på, så jag annonserade. Då fick jag tre! Berättar Göran Olsson, idégivare och huvudansvarig för utställningen.

Några årtal uppmärksammas också. Bl a:

1980 går Dinky Toys i konkurs och samlarvärdet på bilarna stiger.

1985 är sista året med klippdockor i Året Runt. Bara för att nämna två.

Skulle man nu vara generationen äldre – eller yngre –  så har man lika stor glädje av att uppleva utställningen, för allt är ju bekant. Vem har inte plockat upp Sindy-dockor eller Actionmen från golvet när det varit dags för städning?