Succé för soligt midsommarfirande

Det var inte svårt att hitta glada miner i publiken på Torpet under Midsommardansen.
Det var inte svårt att hitta glada miner i publiken på Torpet under Midsommardansen.

Midsommarfirandet i Soldattorpets trädgård är en kär tradition. I år fanns närmare 2 000 personer på plats när Trehäradsbygdens folkdanslag spelade upp och ledde dansen kring midsommarstången.

Det var inte bara gamla Limhamnsbor som kom utan även många unga familjer där både barn och vuxna fick uppleva ”Små grodorna” och ”Å jänta å ja” kanske för första gången.

Många hade längtat efter att få dansa runt midsommarstången igen – det blev ju ett nödvändigt uppehåll under de senaste två åren på grund av pandemin. I år dansade vi för 59:e gången sedan starten 1962. Den här gången hade vi vädergudarna på vår sida – massor med sol och ingen vind.

Köerna blev stundtals långa. Redan vid ingången möttes man av den första.
Många hade längtat efter att få fira Midsommar på Soldattorpet igen. Köerna, från tre håll, bildades redan en halv timme före öppningsdags.

Köerna till saft, vatten, kaffe, piroger, kanelbullar och gratis glass till barnen blev långa ibland.

Återbud

I sista stund tvingades ett av dragplåstren, Svedala Räddningskår, att lämna återbud. De brukar ju finnas på plats med en av sina brandbilar till många barns förtjusning men på grund av flera sjukdomsfall var den kvarvarande personalen tvungen att ha jour på brandstationen ifall det skulle bli en utryckning.

Några av de skickliga konsthantverkarna från Textilarvet deltog för första gången och många besökare fascinerades och inspirerades av sjalarna, grytlapparna, armbanden, örhängena och bokmärkena som kvinnorna hade skapat.

Text: Marie Bosund-Hedberg

Foto: Roland Pehrson