Ung i Limhamn på 1970-talet

-hur ni stämde träff före mobilernas tid? –var rökrutan fanns på skolan? -varför Linneskolan blev så bra på basket? – arbetsförmedlingen på Folkets hus? – vad du gjorde på fritidsgården?  – mattanterna på Berga och musikläraren på Linné? – hur ni tog färjan till Dragör?

”Ung i Limhamn på  1970-talet”  försöker visa lite av livet under denna tid. Ungdomar försökte ”förändra världen ” samtidigt som de bodde hemma och inte ville sticka ut för mycket på hemmaplan.  De flesta följde mallen med skola, konfirmation, körkort, nöjen  osv. Många var engagerade i olika idrottsgrenar och andra aktiviteter. Det är nu flera nya fritidsanläggningar skapas.

Museiföreningen har fått den nerlagda Limhamnstidningens omfattande tidnings- och fotoarkiv. Det har gett uppslag till innehållet i denna utställning och hjälpt oss att minnas. Vi som gjort utställningen var då själva  i 20- års åldern och bodde i Limhamn/ Malmö.

 

På vernissagen 26 oktober mötte vi Gert-Ove Andersson och Jörgen Olsson. 

Gert Ove var mycket framgångsrik på 70-talet vann flera stora tävlingar  bl a utomlands. Han är ordf i Limhamns brottarklubb.  Hans röda brottardräkt finns med i utställningen.
Jörgen Olsson svensk mästare, europa mästare och tvåa i VM. 
Anses som en av de mest framstående  idrottarna i Malmö. Han fick i år platta nr 37 i Walk of fame.  Du kan se hans  brottarskor i en  monter.

 

Några smakprov på vad du kan se:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Första guidade visning  blir den 17 november  kl 14. Då kommer Nina Hillesö Pålsson från Malmö konståkningsklubb och Holiday on Ice  att bli intervjuad om  vad konståkningen på 70-talet innebar för henne.

”Ung i Limhamn på 1970-talet”  pågår  från den 26 oktober 2024 till och med den 6 april 2025. Museet är öppet lördag och söndag kl 13-16.

 Till utställningen saknar vi   foton från Linneskolan, liksom fotbollssaker från lagen i Limhamn. Maila gärna elisabeth.ivansson@telia.com eller rolfghansson@hotmail.com  om du har något att låna oss.

 

Samtliga bilder är tagna av Roland Pehrson.