Nu är väntan till ända. Torpet har öppnat

 

259115363_10159616664642720_140402509648069419_nDet blev en lång väntan, men nu är Soldattorpet äntligen öppet igen. Varje lördag och söndag från kl 13 til 16. Den nya utställningen är en spännande och genomarbetad utställning från tiden då Limhamn verkligen var  störst i kalk och cement.

Elisabeth Ivansson hälsade besökarna välkomna i den småkyliga  eftermiddagen och presenterade invigningstalare Lennart Jonson som i sitt tal berättade historien om den långa teckningen som pryder den ena väggen.

 

Lennart Jonson håller invigningstal och berättar om den långa teckningen.
Lennart Jonson håller invigningstal och berättar om den långa teckningen.

–  Vi hittade den i rasmassorna när Skånska Cement rev sina hus nere vid stationen i Malmö för 59 år sedan. Vi hade inte dåligt samvete för om inte‎ vi tagit hand om den, hade den försvunnit. Vi hade den hemma källaren i vår gillestuga i många år. Den skyddades med plexiglas. ‎

–  När vi skulle flytta, visste vi inte vart vi skulle göra av den. Det hade kommit insekter  som börjat äta på den också.

– Den ska vi ge till Limhamns Museiförening, bestämde jag och här är den nu. Fast i utställningen är det en något förminskad kopia. Originalet hade helt enkelt inte fått plats på Torpet. Men Museiföreningen har den.

Vem som gjort den är ännu en hemlighet.

 

Tina Lejding och Elisabeth Ivansson.
Tina Lejding och Elisabeth Ivansson.

 

En annan inbjuden var Tina Lejding från yrkesmedicin YMDA  i Malmö.  

– Vår avdelning har sedan 1970-talet bl a  forskat om varför de som arbetade med cement kunde få hudskador av cement. Det var kromet i cementen som gjorde detta.
Tillsatte man järnsulfat minskade det allergiframkallade kromet.  Idag ser vi på cementsäckar att det är kromreducerad cement.
 
Tina Lejding har nyligen disputerat om varför denna typ av hudskador ändå uppstår och hur man ska förhindra dem.
Foto: ROLAND PEHRSON