”Limhamn – en gång störst i kalk och cement”. Ny utställning på Torpet

Bilden tagen av Bo Ingvar Jönsson. Ca 1960.
Bilden tagen av Bo Ingvar Jönsson. Ca 1960.

Lördagen den 20 november kl 13 öppnar Soldattorpet igen. Nu med en utställning man valt att kalla ”Limhamn – en gång störst i kalk och cement”.

Utställningsgruppen, som framställt

”Limhamn – en gång störst i kalk och cement” består av fem personer:

Text och research: Elisabeth Ivansson, Mona Bornecrantz, Göran Olsson

Bild och research: Billy Fransson. Kjell Larsson

 

Vad fick er att välja just detta ämne, Elisabeth?

Det är något som vi i utställningsgruppen tänkt på länge, men när Ingemar Wikström kom med sin fantastiska bok, kände vi att nu är det läge att också vi visar denna viktiga period i Limhamns historia, en tid som nu inte finns kvar, men som så många här har varit inblandade i på olika sätt.

När började ni arbeta med utställningen?

Arbetet har vi hållit på med under hela året. Från början delade vi upp arbetet i tre grupper och så koncentrerade var grupp på sin del; kalkbrottet, cementindustrin och transporterna.

Jobbade ni även under pandemin?

Ja, fast då arbetade var och en för sig med att söka information. Bland annat har alla läst Wikströms bok noga. Sedan har vi haft kontakt med olika personer som bidragit till utställningen.

 

Förutom rikligt med bilder kommer ni också att visa en drygt fyra meter lång teckning som skildrar kalkbrottet och arbetet där. Vet ni vem som gjort denna fantastiska teckning?

Det vet vi inte, trots att vi frågat om många tänkbara konstnärer. Vi tror att det var en anställd på Ritavdelningen, för den är så exakt. Vi har också en del foton från perioden som har kunnat vara förlagor.

 

Var kommer den ifrån?

Det är Lennart Johnsson som skänkt den efter att han haft den i över 50 år. Han har varit vänlig att dela med sig av sina bilder till oss, vilket vi är mycket tacksamma för.

Det är också Lennart som kommer inviga utställningen.

VÄLKOMNA!

Torpet är öppet lörd och sönd mellan kl 13 och 16 när utställning pågår.

 

 

Eva Bernstrup