|

Fullsatt på Berättaraftonen

 

Arne Sjöstedt brukar ju inte vara buskablyg. Inte heller denna kväll.
Arne Sjöstedt brukar ju inte vara buskablyg. Inte heller denna kväll. Från vänster: Mona Bornecrantz, Billy Fransson, Arne och Christer Andréason.

Det gick inte att ta fel på den varma stämningen under berättaraftonen på Dragörkajen. Intresset för Dragörbåtarna har varit stort. Från förra Hamnfestivalens tältutställning och Soldattorpets utveckling av samma tema fram till berättaraftonen.

 

Limhamns Bryggeri var medarrangör, Här berättar Bryggare Dan om deras verksamhet.
Limhamns Bryggeri var medarrangör. Här berättar Bryggare Dan om deras verksamhet.

Man hade hoppats på 35 besökande. Det kom 75. Stolar fick bäras fram. Men att det kommer många brukar väl aldrig en arrangör klaga på. Arrangörer var denna gång Limhamns Museiförening, Limhamns Bryggeri och nya ägarna av restaurangen på Dragörkajen. Det breddes mackor och hälldes upp öl i hög fart.

Vad läget beträffar kunde man ju inte önskat något bättre. Hade färjorna fortfarande gått hade det gått bra att stiga ombord direkt från restaurangen. Men nu har ju tiderna förändrats och vi fick vi en kväll med minnen i stället.

Mona Bornecrantz, kvällens moderator, jobbade till en början ganska hårt på att dra historierna ur publiken. Men inte är det så lätt att formulera minnen och historier från då det begav sig. Inte för förväntansfulla 75 personer. Men det gav sig efterhand. Hade vi suttit en timme till, hade det säkert till sist varit svårt att sätta stopp.

Det var väl egentligen en sån där kväll som växte efterhand. Även om man inte vågade berätta just då, gick man säkert hem med berättelsen inom dig. Väckt till liv.

FOTO: Eva Bernstrup och Sven-Olof Gunnarsson

"Dramaten", en symbol för öresundsresandet.
”Dramaten”, en symbol för öresundsresandet.
Mona Bornecrantz kämpar för att få villiga talare att träda fram.
Mona Bornecrantz kämpar för att få villiga talare att träda fram.

 

- Jag söker mig till städer med broar, berättade Ulf Lundh.  - Vackra broar som finns i USA, Varför har dom till exempel tagit bort underdelen av Öresundsbron?!
– Jag söker mig till städer med broar, berättade Ulf Lundh.
– Vackra broar som finns i USA. Varför har dom till exempel tagit bort underdelen av Öresundsbron, frågade Ulf lätt provocerande.
Sista turen delade man ut minnen från båtarna, Det var kaffekoppar, porslin och souvenirer, berättade Arne Boman och visar upp en av sina sparade minnen.
Sista turen delade man ut minnen från båtarna. Det var kaffekoppar, porslin och souvenirer, berättade Arne Boman och visar upp en av sina sparade minnen.
Björn Bengtsson, matros på Ofelia och Felix i 30 år tog till orda.
Björn Bengtsson, matros på Ofelia och Felix i 30 år tog till orda.
Birgitta Kube skyndade från ett årsmöte till Berättaraftonen och bidrog med sina minnen.
Birgitta Kube skyndade från ett årsmöte i annan förening till Berättaraftonen och bidrog med sina minnen.