|

Glögg och hembakat på bokhämtardagen

 

 Kerstin Bjurnemark berättade om julens kakor. Mest om pepparkakan, som från början användes för att bota diverse sjukdomar. Allt ifrån svagsinthet till magknip.  Det fanns läkare som skrev ut kakan på recept att hämta ut på apoteket.

Kerstin Bjurnemark berättade om julens kakor. Mest om pepparkakan, som från början användes för att bota diverse sjukdomar. Allt ifrån svagsinthet till magknip. Det fanns läkare som skrev ut kakan på recept att hämta ut på apoteket.

Söndagen den 9 december var den stora bokhämtardagen på Soldattorpet. Vår medlemsbok, Limhamniana, har kommit ur och den dagen kunde alla som så önskade hämta sitt medlemsexemplar på Soldattorpet. Och så passade vi på att fira lite jul. Det bjöds på glögg med tilltugg och det bjöds på kaffe med hembakade kakor.

Och så ökade vi på vår bildning också. Hemkunskapslärare Kerstin Bjurnemark, tillika ledamot av Museiföreningens styrelse, berättade om julens olika kakor. Allra mest om pepparkakan, vars historia, som så mycket annat, går till antikens Grekland.

–        Det är ju inte så många som tar sig tid att baka klassiska julkakor längre.

På det dignande bordet upptäckte vi, förutom pepparkakor, struvor, klenetter, manelmusslor och mjuk nötkaka på bordet. Och ett järn att baka gorån med.

 

Veronica Ripa1Däremellan berättade Veronica Ripa om sin morfars Hjalmar Asps konstverk. Morfar är utställaren Hjalmar Asp , vars konst ju för tillfället pryder väggarna på Soldattorpet. Öppet lördagar och söndagar mellan klockan 13 och 16, Utom när vi firar jul och nyår.

 

 

 

 

 

I ett hörn satt Siv Högdahl, ofta tillsammans  Eva Dalin, och välkomnade alla som kom och hämtade årets Limhamniana.

– Vi är glada för varje person som hämtar ut sin bok. Varje bok kostar 38 kronor i porto när vi skickar den på posten. Och vi är över 500 medlemmar…

 

Siv prickar av–        Det var så trevligt att komma och titta på den fina utställningen, samtidigt som jag hämtade boken, berättade Anne-Marie Jönssons, en av våra äldsta medlemmar.

–        Ja, jag vet inte riktigt hur många år, men jag tror att min man var med redan från början.

 

Gammal medlem
Anne-Marie Jönssojn