|

Promenaden drog ”fullt hus”

cof–        Dubbelt så många som jag trodde, menade guiden Elisabeth Ivansson, när hon drog iväg med sin 25-hövdade skara.

 

Rutten var utstakad. Från Soldattorpet fram till Köpenhamnsvägen och åter. Det var en gedigen historielektion gruppen fick lyssna till.

Idén till promenaden var naturligtvis utställningen på Torpet där konstnären Hjalmar Asp illustrerat vad han såg på sina dagliga cykelturer längs Limhamnsfältet under första hälften av 1900-talet. Men Elisabeths visning handlade om mer än så.

Längre bak i tiden och även senare.

Vi passerade – och fick lära oss – om hur glest hus och gårdar var utplacerade, om personer som bebott fastigheterna, om spännande ting som hänt längs vägen; den gamla skallen, från äldre stenåldern, som hittades vid en utgrävning, om platsen som troligen varit en avrättningsplats, om Limhamnsfältet och verksamheten där och mycket, mycket mer.

–  Det tar nog en timme , trodde Elisabeth. Vi är tillbaka runt kl 2.

Men klockan var närmare tre, när en grupp mycket glada och nöjda vandrare steg in på Torpet för kaffe och bullar.

bsh

Veronica Ripa berättade om morfar Hjalmar Asp
Veronica Ripa berättade om morfar Hjalmar Asp

 

-Det var en mycket intressant promenad. Mycket nytt att lära sig tyckte   Ingrid Carlson och Lars-Erik Carlsson när de nöjda vände hemåt.   Christer Westesson med fru Britt satt och mumsade bulle och drack kaffe vid ett av fönstren i Soldattorpet -Jag tyckte det var extra kul att gå den här vägen som jag cyklat till mitt jobb i många år. Tänk att man hängt folk här. Britt bvar förundrad. -Ja, och det var trevligt att förre ordföranden, Robert Wahlström, var med och kunde fylla på med uppgifter.
Christer Westesson med fru Britt satt och mumsade bulle och drack kaffe vid ett av fönstren i Soldattorpet
– Jag tyckte det var extra kul att gå den här vägen som jag cyklat till mitt jobb i många år. Tänk att man hängt folk här. Britt var förundrad.
– Ja, och det var trevligt att förre ordföranden, Robert Wahlström, var med och kunde fylla på med uppgifter, tyckte Christer.

 

-Det var en mycket intressant promenad. Mycket nytt att lära sig tyckte   Ingrid Carlson och Lars-Erik Carlsson när de nöjda vände hemåt.
– Det var en mycket intressant promenad. Mycket nytt att lära sig tyckte Ingrid Carlsson och Lars-Erik Carlsson när de nöjda vände hemåt.