|

Limhamn – Dragör T/R

 

Hamlet stävar in till hamnen i Limhamn.' FOTO: Christer Andréasson
Hamlet stävar in till hamnen i Limhamn.’
FOTO: Christer Andréasson

Lördagen den 11/2 kl 13 invigs en ny utställning på Soldattorpet på Limhamnsvägen. Den visar färjetrafiken mellan Limhamn och Dragör, både färjorna och livet ombord och på land. 

Vi hade samma tema i Museiföreningens tält på Hamnfestivalen förra året, men intresset var stort och vi har nu fått ihop mycket mer att visa upp.

 

"Tjifamössa", som tillhör chiefen ombord.
”Tjifamössa”, som tillhör chiefen ombord.

Färjetrafiken mellan Limhamn och Dragör började på 1930-talet och fortgick fram till kriget. Sedan följde ett avbrott som varade ända fram till 1960, då man återupptog trafiken, som varade fram till brons öppnande år 2000.

Egentligen placerades färjorna i Limhamn på 60-talet. Danskarna kunde/ville inte ta emot det växande antalet bilar på Havnegade i Köpenhamn, för fler och fler bilar blev det ju.eng konf

tobakVem minns inte köerna, om man skulle ha med bilen och hur vi trängde oss fram till en plats i restaurangen. Men det stod vi ut med för vi åkte ju utomlands. Och hur vi beställde rödspätta med bearnaise eller remoulade och en bajer i restauranten och så Toblerone och två askar cigaretter i kiosken under 50 minuters överfart. Och hur vi sedan strosade och handlade öl och vin och ost i Dragör.

- Jag ninnns de cigarrökande damerna som stack en hårnål genom cigarren för att kunna rka den så långt som möjligt, berättar Elisabeth Ivansson.
– Jag minnns de cigarrökande damerna som stack en hårnål genom cigarren för att kunna röka den så långt som möjligt, berättar Elisabeth Ivansson.
Socker - eller melis - var en av de varor som svenskarna köpte i Danmark.
Socker – eller melis – var en av de varor som svenskarna köpte i Danmark.

Billy Fransson, Kjell Larsson har sammanställt denna utställning tillsammans med Museiföreningens utställningsgrupp.

Den invigs av fotografen Christer Andréasson som arbetade på färjorna på 1980-talet och som bidragit med många bilder från sin arbetsplats.

Välkomna till invigningen den 11 februari kl 13. Utställningen pågår till den 14 maj. Torpet är öppet lördagar och söndagar mellan klockan 13 och 16.

Scania finns, tillsammans med en annan modell, på Soldattorpet.
Scania finns, tillsammans med en annan modell, på Soldattorpet.

 

 

 

Kjell och Elisabeth diskuterar hur föremålen ska stå i våra montrar.
Kjell och Elisabeth diskuterar hur föremålen ska stå i våra montrar.