|

Nu är det fastslaget. Bebisar kommer med storken!

Har du sett en stork i levande livet?

 

MarianneWilson Marianne Wilson:

 

Ja, det har jag. I Alcase där dom bor. Men i Sverige. Inte riktigt säker på det.

– Men jag har sett flera i Pulken i Vattenriket i Kristianstad, säger Clas Christiansson som var med på samma resa.

 

 

 

Ingrid Flemming2Ingrid Flemming:

Jag har sett stork i Sverige. På Skansen…

 

 

 

 

 

 

 

TomasJönssonTomas Jönsson:

        Jag såg en stork 1968 första gången när jag och några kompisar reste med bil från Paris och hemåt. Vi vevade upp rutorna. Vi var rädda för anfall. Ja, alltså inte direkt av storkarna. Vi var rädda för bebisar, som ju storkar kommer med. Och det var alldeles för tidigt för oss.

 

 

 

Många volontärer

I vilt tillstånd är det inte så vanligt att man ser storkar i Sverige. Och då får man leta i Skåne för det är där dom finns. Dom häckar helt enkelt inte norr om Skånegränsen. Det är här man jobbar med Storkprojektet. Med en anställd på 80% och en hel rad volontärer. De bygger hägn, matar de nykläckta, ringmärker, gjuter plattformar till bona och släpper ut dem när de färdiga, dvs året efter de lyckats få ungar i hägnet.

        Utan dom, skulle det aldrig gå, menar kvällens föreläsare, Ola Olsson, ledare för Storkprojektet mellan åren 2001 och 2008. 

Svarta storkar

Vi fick en intressant lektion om storkar. Om deras levnadsvillkor, matvanor, deras utseende, hur länge de ruvar (33-34 dygn). Och så berättade Ola att det finns svarta storkar, men dom ser man mycket sällan.

        Dom är hemlighetsfulla och bor långt inne i mörka skogar. Dom tycker inte om människor. Dom verkar inte ens tycka om varandra.

”Kopiösa mängder”

Andelen storkar i landskapet har varierat starkt under åren. Linné talade om ”kopiösa mängder stork”. 1000-tals.

1917 hade man den första exakta siffran: 34 par. 1937 var det nere i 10 par och 1954 häckade det sista paret i Skåne.  På Karupsgården. Sen startade Storkprojektet 1989.

Storkprojektet har i år räknat till 71 fria häckande storkar. Plus lika många i hägnen. Målet är att det ska vara  110 till 150 flyttande par. Men som med alla flyttande fåglar så är det många som går åt under färden. Projektet räknar med att ungefär 20 % återvänder.

Och så var det det här med storkar och bebisar.

Kommer med storken

Ola avslutade sin välfyllda och intressanta föreläsning med att berätta om en tysk undersökning som gjorts. Den kurvan med nyfödda barn under ett visst antal år följer  storkarnas alldeles precis. Så var det med den saken. Så blev det lättare igen för mamma och pappa att berätta varifrån bebisar kommer.