|

Proppfullt med Widegren

 

 

182...183...184 Tor/Erik r'knar den tillstr;mmande publiken.
182…183…184…
Tor-Erik räknar den tillströmmande publiken.

Nya stolar bars in, nya utrymmen hittades att ställa dem på. Till slut var salen full. Proppfull.

Det kom många till Henrik Widegrens föredrag.

        Vad många som har kommit! Men jag vet nog varför ni kommit. Det är för att ni äntligen ska få träffa en läkare, inledde han med.

 

rbshOch där vi satt vi och lyssnade på Medicinens sjuka historia, berättad och framsjungen av Henrik Widegren i en blandning av medicinens verkliga historia med utvikningar, roliga vinklingar, ironiska svängar och en och annan spark åt kollegerna och andra representanter för vårt samhälle. Han gav kickar mot sjukvården och kolleger och ett rejält slag mot kirurgen Paulo Macciarini, som fick en egen en visa i shillingtrycksform. Den var inte snäll. Men det var ju å andra sidan inte heller Macciarini.

Han dolde inte vad han ansåg om vissa politiker och politiska strömningar i samhället där de som höll med skrattade lite högre än de som valde att hålla sig tystare.

rbshTill slut fick vi oss till dels topplistan på världens sämsta uppfinningar.

Tänk att man kan sitta och skratta åt hemskheter som åderlåtning, (där man tappade människan på blod, så att det sjuka skulle drivas ut), frenologi (om organ som antogs finnas i hjärnan och som man genom att avläsa formen på utsidan av huvudet också kunde avläsa patientens sjukdom), homeopati och lobotomi (där man genom att skära av nervbanor i huvudet kunde ”bota” psykiskt sjuka). Dessa uppfinningar ingick i Widegrens lista över världens sämsta uppfinningar.

Det är ju mycket i den medicinska historien som är allvarliga saker, men doktor Widegren framför sin personliga berättelse lättsamt, spetsfundigt och roligt, men det är inte svårt att avläsa allvaret bakom skämten.

En riktigt uppskattad kväll!

Visst var det så, att det var många latinska termer som sköljdes över oss, och kanske kan det vara så att den latinskt bildade personen har ytterligare behållning av föredraget, men vi andra trivdes också alldeles utmärkt. Henrik Widegren hör ju dessutom till skaran som tar humor på största allvar.